Lavinia Milosovici Ultima gimnastă de nota 10 la Jocurile Olimpice

duminică, 17 iunie 2012

Lavinia Milosovici Ultima gimnastă de nota 10 la Jocurile Olimpice
Lavinia Miloşovici a fost indiscutabil cea mai valoroasă gimnastă a României din prima jumătate a anilor '90, perioadă în care cucerit 19 medalii olimpice şi mondiale, şapte dintre acestea fiind de aur.





Punctul maxim al carierei sale l-a reprezentat Olimpiada de la Barcelona, acolo unde a obţinut două medalii de aur, pentru exerciţiul de la sol primind 10, ultima notă maximă din istoria Jocurilor Olimpice. Cercul deschis de Nadia, la Montreal, în 1976, a fost astfel închis.

Născută pe 21 octombrie 1976, la Lugoj, în judeţul Timiş, Lavinia Miloşovici a făcut parte dintr-o familie cu tradiţie în sport. Tatăl său a fost luptător olimpic, iar mama sa a jucat volei de performanţă. La 6 ani a început să practice gimnastica şi nu a trecut mult timp până să ajungă la Deva, ca urmare a calităţilor sale.

Marele regret al Laviniei Miloşovici este că nu a câştigat niciun titlu olimpic sau mondial la individual-compus. Cu toate toate acestea, nimeni nu i-a pus la îndoială valoarea la toate cele patru aparate. Valoare pe care şi-a dovedit-o prin faptul că a fost prima gimnastă de la cehoaica Vera Caslavska, în anii '60, care s-a impus la fiecare aparat la Jocurile Olimpice sau Campionatele Mondiale. O performanţă pe care a mai reuşit-o şi legendara Larisa Latynina.




Anul 1993 a adus alte succese. Cel mai important dintre ele, titlul mondial la bârnă, completat de locul secund la sărituri, pentru ca un an mai târziu, să devină în premieră campioană mondială cu echipa, victorie completată de două titluri europene (echipe, sărituri), două medalii de argint şi una de bronz la Mondiale (individual, sol, sărituri) şi una de argint şi una de bronz la Europene (sol, bârnă).

Lavinia se consacrase deja ca adevăratul lider al echipei României, pe care a condus-o spre al doilea titlu mondial consecutiv, în 1995, la Sabae, competiţie la care a terminat pe 3 la individual, pentru ca în 1996, înainte de Olimpiada de la Atlanta, să-şi completeze vitrina de medalii cu un bronz mondial la bârnă şi două titluri europene (echipe, sol).

Olimpiada centenară a fost ultima competiţie din cariera Laviniei Miloşovici, iar gimnasta din Lugoj nu a dezamăgit. A ajutat echipa României să termine pe locul 3, aceeaşi poziţie pe care a încheiat şi la individual, la egalitate cu Simona Amânar şi în spatele Ginei Gogean, clasată pe locul 2. Prin performanţa sa, Milo a devenit prima sportivă după Nadia Comâneci care se afla pe podium la două ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice în concursul de individual-compus.

După ce s-a retras, fosta campioană a revenit în oraşul natal, unde a devenit antrenoare. În 2002, a protagonista unui uriaş scandal, după ce, alături de Corina Ungureanu şi Claudia Presecan, a apărut într-un film erotic şi a pozat goală pentru o revistă japoneză. Pentru că în unele dintre secvenţe cele trei gimnaste au apărut purtând echipamentul oficial al echipei României, ele au fost suspendate de federaţie pentru cinci ani, perioadă în care nu au putut reprezenta FRG din postura de arbitru, antrenor sau observator.

Căsătorită în 1999 cu prietenul său din copilărie, Cosmin Vânatu, Lavinia a trăit o adevarată dramă în 2008, atunci când fetiţa cuplului, Denisa Florentina, a murit la doar patru ani, din cauza unei boli a sistemului nervos. Viaţa a mers însă înainte pentru campioana olimpică de la Barcelona, iar în 2011 a fost inclusă în Hall of Fame-ul gimnasticii mondiale.

Jocuri Din Aceias Categorie

0 comments:

Trimiteți un comentariu