Situaţia politică din fosta Iugoslavie creează probleme sportivilor din Kosovo, care nu pot participa la Jocurile Olimpice de la Londra sub steagul ţării lor.
Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, iar de atunci a început o altă luptă, cea a recunoaşterii internaţionale atât din punct de vedere politic, cât şi sportiv.
Kosovo nu a fost recunoscut ca stat de ONU şi, în consecinţă, CIO şi majoritatea federaţiilor internaţionale au refuzat să accepte sportivi din această ţară la concursurile importante.
Trei sportive din Kosovo aşteaptă nerăbdătoare decizia Comitetului Olimpic Internaţional de joi, care se va desfăşura la Londra şi în care se va anunţa dacă micul stat din Balcani poate participa la Jocurile Olimpice sub propriul drapel.
„Ţara noastră nu trebuie privită ca o zonă de conflict. Noi avem o viaţă normală aici. De asemenea, sunt mulţi sportivi buni, care doresc să concureze la competiţiile internaţionale”, a declarat Lumturie Rama pentru BBC, care a realizat un reportaj în zonă.
Lumturie concurează la tir şi are rezultate care i-ar permite să fie prezentă la Londra, în aceeaşi situaţie găsindu-se şi verişoara sa, Urata Rama, practicantă a aceleiaşi discipline: „Sportivii de la tir trebuie să fie foarte calmi. Însă în timpul competiţiilor este foarte greu să uităm de problemele noastre şi mereu mă întreb ce se va întâmpla după. Nu înţeleg de ce nu pot fi tratată la fel ca ceilalţi sportivi, deşi am aceleaşi rezultate ca ei”.
O situaţie ceva mai bună are judoka Majlinda Kelmendi, fostă campioană mondială de juniori. Ea este una dintre puţinele care a avut şana de a-şi reprezenta ţara peste hotare, după ce Federaţia Internaţională de Judo a devenit doar al cincilea organism oficial care a recunoscut Kosovo.
Deşi a obţinut deja calificarea pentru Londra, Kelmendi nu ştie încă dacă şi pentru cine va concura în capitala Marii Britanii.
Sportiva de 21 de ani are şi paşaport albanez, concurând pentru această ţară în trecut, în timp ce Azerbaidjan-ul i-a oferit bani pentru a-l reprezenta la Olimpiadă, o variantă pe care dja a refuzat-o.
O altă soluţie pentru Kelmendi este să participe ca sportiv independent, un lucru care are precedent în istoria olimpică, în 2000, la Sydney, patru sportivi din Timorul de Est concurând în acest fel.
„Sunt singura din ţara mea care poate merge la Jocurile Olimpice şi evident că simt o oarecare presiune. Sunt prevită ca un erou şi nu vreau deloc să dezamăgesc. Sper să am succes, să dau totul, pentru că sunt mândră şi este o adevărată onoare pentru mine”, a spus judoka din Kosovo.
„Pentru mine, este la fel dacă merg şi ca atlet independent, pentru că dacă voi obţine un rezultat bun, lumea se va întreba cine sunt. Iar atunci toţi vor afla că sunt din Kosovo”, a încheiat Kelmendi.
Foto: kosovoguide.com
0 comments:
Trimiteți un comentariu