Monica Roşu a fost ultima specialistă a României în proba de sărituri, la care a cucerit titlul olimpic în 2004, la Atena. Un suces care nu a surprins pe nimeni, nu doar din punct de vedere al tradiţiei gimnasticii româneşti la acest aparat, dar şi pentru că băcăuanca de 17 ani reuşise deja mai multe rezultate care o recomandau ca favorită.




Născută pe 11 mai 1987, Monica Roşu a început să practice gimnastica la 4 ani, la CSS Bacău, în oraşul său natal. Nu a trecut mult până când a fost selecţionată în lotul naţional de junioare şi a fost nevoită să se mute la Oneşti. Debutul internaţional s-a produs în 2000, la Top Gym Tournament, unul dintre cele mai importante concursuri de tineret, desfăşurat în Belgia, la Charleroi.

Monica a beneficiat de faptul că două sportive care ar fi trebuit iniţial să facă deplasarea s-au retras în ultimul moment, astfel că a mers în Belgia, dar evoluţiile sale nu au convins, mai ales că era uşor accidentată. A căzut de mai multe ori în timpul concursului şi a încheiat doar pe locul 12 la individual-compus. Mulţi au avut dubii atunci că va mai apărea într-un concurs important în următorii ani.

Şi totuşi, tănăra gimnastă din Bacău nu a renunţat uşor şi, graţie calităţilor sale de acrobată, care o recomandau pentru sărituri şi sol, a ajuns la Deva, la lotul naţional de senioare, în 2002. Încă junioară, a terminat a patra la individual în cadrul Internaţionalelor României, apoi s-a întors cu două medalii de bronz de la Europenele de tineret de la Patras (sol, sărituri). Marea revanşă a reprezentat-o însă victoria de la a doua participare la Top Gym Tournament, unde i-a luat faţa colegei sale Alexandra Eremia.

În 2003, Monica Roşu a participat la Campionatele Mondiale de la Anaheim, unde a obţinut medalia de argint în concursul pe echipe şi s-a clasat pe locul 4 la sărituri, pentru ca anul următor să devină dublă campioană europeană la Amsterdam, cu echipa şi la sărituri.

Apogeul carierei sale a venit la Jocurile Olimpice de la Atena. Alături de Cătălina Ponor, Daniela Sofronie, Oana Ban, Alexandra Eremia şi Silvia Stroescu, a adus al doilea titlu consecutiv al României în concursul pe echipe, contribuind cu un 9,625 la sărituri şi un 9,387 la paralele. Apoi, în finalele pe aparte, a câştigat de o manieră entuziasmantă la sărituri, cu cele mai dificile execuţii din competiţie, pentru care a primit 9,575 şi 9,737. Media de 9,656 a fost cu aproape două zecimi mai mare decât a următoarelor două clasate, americanca Annia Hatch şi rusoaica Anna Pavlova.

Monica Roşu confirma astfel tradiţia gimnasticii româneşti la acest aparat, care din 1980 adusese ţării noastre nouă medalii la Jocurile Olimpice, trei dintre acestea fiind de aur (Ecaterina Szabo, Lavinia Miloşovici, Simona Amânar), dar reprezenta în acelaşi timp şi ultimul succes la o competiţie importantă, abia în 2011, la Europenele de la Berlin, Sandra Izbaşa cucerind o nouă medalie de aur la sărituri.

După Olimpiada din capitala Greciei, Monica nu a mai reuşit să se ridice la acelaşi nivel. O serie de accidentări au împiedicat-o să repete performanţele din anii anteriori, totul culminând cu ratarea lotului pentru Campionatele Mondiale din 2005. În mod logic, a venit retragerea, campioana de la Atena concentrându-se pe finalizarea studiilor şi apărând în diverse show-uri televizate, în Japonia şi în România.



Foto: Agerpres

Jocuri Din Aceias Categorie

0 comments:

Trimiteți un comentariu