Ion Draica de la extaz la agonie, ca un erou de telenovele

joi, 24 mai 2012

Ion Draica este un fost luptător din Constanţa, care a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, dar care apoi a rămas în atenţia publicului prin scandalurile în care a fost implicat.




Născut pe 5 ianuarie 1958 la Constanţa, într-o familie foarte modestă, Draica a copilărit în apropierea complexului sportiv "Tomis", unde a început să practice luptele greco-romane de la vârsta de 7 ani. De-a lungul carierei a activat la un singur club, Farul, şi s-a pregătit cu acelaşi antrenor, Constantin Ofiţerescu, alături de care a obţinut toate distincţiile posibile în limitele categoriei de 82 de kilograme, având un palmares impresionant şi fiind desemnat Maestru Emerit al Sportului Românesc: a fost campion olimpic în 1984, campion mondial în 1978 şi vicecampion mondial în 1977 şi 1982, campion european între 1977 - 1979, vicecampion european în 1983 şi medaliat cu bronz la europenele din 1982.

Prima participare la Jocurile Olimpice a venit în 1980, la Moscova, însă a fost eliminat după două runde, fiind depunctat pentru pasivitate şi clasându-se pe ultimul loc. A avut mai mult succes în 1984, când s-a schimbat şi modul de avansare spre runda finală. Sportivii au fost împărţiţi în două grupe şi au disputat o serie de meciuri. Când au rămas doar doi sportivi s-a jucat o rundă de clasificare, pe care Draica a câştigat-o cu 10-0 în faţa suedezului Soren Claeson. Ajuns în finală, sportivul român a trecut şi de grecul Dimitrios Thanopoulos, cu o decizie de 4-3, şi a cucerit medalia de aur.

S-a retras la apogeu şi a primit de la partid un post în administraţia sportului constănţean, de unde a fost înlocuit în 1989. A devenit preşedinte al clubului Farul până în 2001, servind şi ca preşedinte al Federaţiei Române de Lupte.

După 1989 s-a lansat şi în afaceri, înfiinţând pe numele său şi al membrilor familiei nu mai puţin de 27 de firme, care au "produs" datorii de 364 miliarde de lei. A făcut afaceri cu medici, profesori, politicieni, directori de firme şi multe alte persoane atrase de capitalul său de imagine, în domenii precum comerţ, alimentaţie publică, agricultură, tranzacţii imobiliare şi cu fier vechi. A intrat şi în politică în Partidul Noua Românie, creând o puternică organizaţie de tineret. Conform anchetatorilor, citaţi de Adevărul, eminenţa cenuşie a afacerilor lui Draica e posibil să fi fost Virgil Măgureanu, fostul şef al SRI.

Pentru a potoli setea de bani a omului din umbră, Draica s-a înglodat în datorii la bănci şi la mafia ţigănească. A cooptat în firmele sale capi ai lumii interlope şi a emis pe bandă instrumente de plată fără acoperire. Firmele sale au intrat pe rând în faliment, iar Ion Draica a ajuns în atenţia organelor de cercetare. În 1983, se pregătea să devină campion olimpic, zece ani mai târziu era un prosper om de afaceri, iar în 2003 era cercetat pentru infracţiuni ca evaziune fiscală, înşelăciune, fals şi uz de fals.

A fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare doar în dosarul de înşelăciune, dar a fost apoi graţiat de preşedintele Traian Băsescu din motive medicale.



Foto: Agerpres

Jocuri Din Aceias Categorie

0 comments:

Trimiteți un comentariu